Çevreci annelerYazan: Banu Conker, Hayata Dair Kadınlar Kulübü Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları
| | Yazan: Banu Conker |
Yaşadığımız dünyayı çocuklarımızdan ödünç aldığımızın ne kadar farkındayız? Okyanusları, denizleri poşetlerle dolduran ve hala doldurmaya devam ettiğimiz zamanların faturasını ödeyecek çocuklarımızın yüzüne nasıl bakacağız?
Hepimiz çocuklarımızı seviyoruz ya da sevdiğimizi düşünüyoruz, değişik şekillerde sevgimizi gösteriyoruz. Bir anne çocuğu üşümesin diye sürekli kazakla dolaştırıyor, bir diğeri kayar düşer diye yürümesine izin vermiyor, pusette gezdiriyor. Bir diğeri çocuğun her istediğini yapıyor. Ya da bilinçli şekillerde büyütüyor, kurallarını koyuyor, tatlı bir otorite kurarak onu sağlıklı rutinlerle büyütüyoruz. Peki yaşadığımız çevre için ne yapıyoruz? Her alışverişimiz için ayrı poşet kullanıyorsak, banyoyu duş jelleriyle dolduruyorsak, konsantre çamaşır deterjanlarının miktarını normal deterjan gibi kullanıyorsak, kağıtları çöp tenekesine atıyor, şişeleri ayırmıyorsak, ne kadar sevmiş oluruz çocuğumuzu?
Hayvanların sağlıklı olarak yaşaması, toprakların temiz kalması bizim küçücük çabalarımızla büyüyerek mümkün olacaktır.
Ben bir zamanlar sürekli duş jeli kullanıyordum. Sonra yıkandığımda sadece bedenimin üzerinde kaygan bir tabakanın olduğunu, hamama gittiğimde üstümden bir türlü derimin dökülemediğini gördüm. Aman allahım, bedenim hiç hava almıyor galiba! dedim ve duş jellerine büyük oranda elveda dedim. Hala evde kalmış bazı duş jelleri ama çoğunlukla sabun da kullanıyorum. Çevre kirliliğini önlemek için günlük yaşamda alabileceğimiz bazı tedbirler- Sabun kullanıldığında otomatik olarak plastik şişe kullanımı da sona eriyor. - Uzun süredir günlük süt alıyoruz, bu da depozitolu şişe kullanımı demek ve dolayısıyla daha fazla azalmış çöp… - Çok uzun süredir çantamda bir bez torbam var ve gittiğim her dükkanda bez torbamı büyük bir gururla çantamdan çıkarıyorum ve "ben poşet istemiyorum, bez torba kullanıyorum, siz de müşterilerinize daha az poşet verin" diyorum. Ne acı ki, başıma gelen şu: Satıcı büyük bir mutlulukla bana, "ah herkes sizin gibi olsa keşke" derken, diğer müşterisine dönüp, "aman bir poşete daha koyun, poşet yırtılabilir" diyerek, benim almadığım poşeti kullandırmanın bir yolunu buluyor. -Hiç olmazsa, marketlerdeki incecik poşetleri küçültüp çantanızda taşıyabilir ve alacağınız meyve sebzeler için onları tekrar kullanabilirsiniz. Çünkü dışarıdaki kalın siyah, pembe, mavi, beyaz renkteki poşetler petrol yan ürünleri ve çok fazla kanserojen madde içeriyor, hele ki evde sebze ve meyveleri onların içinde dolaba kaldırmak çok kötü. Nostaljik ürünler ve çocuklarda çevre koruma bilinciKullandığımız zaman farkında varmadığımız değerler şimdi bir nostalji parçası olarak karşımıza çıkıyor, örneğin Metro Grosmarket’lerde kasanın yanında file satılıyor. Poşetler çıktığında filenin pabucu nasıl da çabuk dama atıldı oysa ki…
Çocuğunuzla bunları da paylaşmanız gerektiğine inanıyorum. 15 yaşında bir ergen kız çocuk annesi olarak, 6 yaşına kadar ne verdiysem hala onların geribildirimlerini aldığımı fark ettim. O zamanlar kızımın bulaşık makinesinin kapağını açamayacağını, içine tabakları yerleştiremeyeceğini düşündüğüm için tabaklarını, bardaklarını mutfak tezgahına bırakmasını öğretmiştim ve kızım halaaaaaa tabaklarını ne kadar çabalasam da mutfak tezgahına koyuyor.
İşte bu yüzden çocuklarınıza çevre bilincini oyunlarla ve örnekleyerek küçükken öğretin ki ileride temiz bir dünyada yaşamanın ödüllerini hep birlikte toplayabilelim. Güzel ve temiz bir çevre için ne yapılabilecekler konusunda sizin önerileriniz neler? Banu Conker Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları Banu Conker'in kişisel gelişim yazıları Banu Conker Hayata Dair annelik yazıları Banu Conker'in diğer Hayata Dair yazıları Diğer annelik yazıları Genel editör: Belgin Invictus
Copyright: Her hakkı saklıdır Çevreci anneler by grafiksaati.orgBanu Conker annelik yazıları is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License. Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://annelik.grafiksaati.org/24.html. Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://grafiksaati.org/kadinlarklubu/ adresinde mevcut olabilir.
|