Ana sayfa  Annelik  Elsanatları  Haberler  Magazin Dünya  Magazin Türkiye  Moda  Ressamlar  Seramik

Tiyatro Sinema  Yazılar  Yemekler  Send Twitter  Twitter'da biz  Facebook'da biz  Pinterest'de biz

 

 
 

Banu Conker Hayata Dair kadınlar kulübü

Yazan: Banu Conker

Kötülüğü kovup iyiliği çekme oyunu: Çocuklar ve gençler için çekim yasası

Yazan: Banu Conker
Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları

Haydi gelin sizinle bir oyun oynayalım. Ben size bir kaç cümle yazayım ama siz o cümlelerin içinde geçen hiçbir kelimeyi düşünmeyin: Oyun başlıyor:

Kırmızı çekiç
Timsahın dişi
Mavi üzerine mor benekli fil

Bu cümlelerdeki kelimelerden herhangi birini düşündünüz mü, düşünmediniz mi? Örneğin fil, çekiç ya da timsah aklınıza geldi mi gelmedi mi? Evet düşündünüz :))

Bütün araştırmalar gösteriyor ki, insan ne duyarsa onu düşünüyor ve hayatına onu çekiyor. Bu yıllardır üzerinde durulan çekim yasasının kurallarından biri.

Bu konunun çocuk yetiştirmek ve annelikle ne ilgisi var diye merak ediyorsunuz değil mi? Örnekleyerek anlatayım: Çocuğumuz yürümeye başlar, biz de peşinde dolanırız, ağzımıza tek bir emir kipi pelesenk olur: "Dikkat et, düşersin!" Aslında çocuğu uyardığımızı ve düşmekten koruduğumuzu düşünürsünüz ama gerçekte yaptığınız çocuğun beynine düşme eylemini sokmaktan ibarettir.

Atalarımız ne demiş! "bir şeyi 40 kere söylersen olur" diye. En sonunda çocuk düşer ve biz de bunu nasıl öngördüğümüzü ballandıra ballandıra çocuğa anlatır, kendimizle içsel olarak gurur duyarız. Halbuki gurur duymamız gereken tek şey, aklımıza çocuğumuzun düşme olasılığı geldiğinde susabilmektir.

Başka bir örnek de ergen çocuklar için verebiliriz.
Ergen bir çocuk sosyal bir genç olmak için uğraşırken çeşitli iç çatışmalar yaşar ve kimi zaman yemek yemek yiyerek sorunlarından kurtulduğunu hisseder. Yemek yiyerek problemlerden kaçar. Elbette bunun doğal bir sonucu olarak da kilo alır. Çocuğunun obez olmamasını isteyen anne de çocuğuna ‘çok yeme!' der. Sürekli tekrarlanan bu söz gerçekte aklında yemek olmayan çocuğa bile 'daha çok yemek ye!’ emrini vermek anlamına gelir.

Konuya bir de kendi açımızdan bakalım. Bazen hastalanır ve ‘artık hastalanmak istemiyorum’ deriz. Sağlıklı olmak istiyorum ya da sağlıklı olmayı seçiyorum demek daha iyi bir çözüm olacak iken; '‘artık hastalanmak istemiyorum’ diyerek hastalığa davetiye çıkartmış oluruz.

Kısaca hayatımızda neyi istiyorsak onu seslendirmeliyiz. Çocuğumuzu eğitirken de cümlelerimizi buna göre şekillendirmeliyiz.

Copyright: Her hakkı saklıdır.

DMCA.com

Banu Conker
Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları

Banu Conker'in kişisel gelişim yazıları

Banu Conker Hayata Dair annelik yazıları
Banu Conker'in diğer Hayata Dair yazıları

Diğer annelik yazıları

Redaktör: Belgin Invictus
Mail: belgininvictus1968[at]gmail.com

Editör: Tevfik Elçioğlu (Bu yazının editörü)

Copyright: Her hakkı saklıdır  | kontak[at]grafiksaati.org  |  gizlilik politikası